Selecteer een pagina
Over ons
Het verhaal

Sportgericht

De fokkerij van Pieter van Hees bestaat uit twee lijntjes. “Eén lijntje ben ik gestart met de Voltaire-merrie Kitte M, zij heeft 1.35m gelopen en zij kreeg van Libero H de merrie Olitair. Zij heeft tot en met het 1.40m gepresteerd en kreeg één nakomeling voordat ik haar verkocht, de Baloubet de Rouet-dochter Toy H die ook 1.40m heeft gesprongen. Gelukkig waren dit allemaal merries en zo had ik in een korte tijd al een lijntje opgebouwd met drie sportmerries op een rij. Met de Baloubet-dochter fok ik nog steeds. Het andere lijntje ben ik begonnen met de Renville-dochter Ginola. Zij was 10 jaar toen ik haar kocht en een keurmerrie. Uit deze lijn komt heel veel sport.” Ginola bracht zelf een 1.40m-, 1.35m- en een 1.30m-paard. Haar dochter Abinola H (v.Quasimodo Z) is de moeder van het 1.50m/1.55m-paard Famous H waarmee Niels Kersten momenteel internationaal aan de start verschijnt. Ook het 1.60m-paard Abunola (v.Numero Uno) is een kleindochter van Ginola. “Terugkijkend ben ik heel blij dat ik zo secuur ben geweest met het aankopen van mijn merries.”

Kwaliteit

“Het mooie aan fokken is dat je probeert de kwaliteiten en eigenschappen van je merrie aan te vullen met die van een hengst. Vervolgens hoop je dat er iets van de vader en de moeder samenkomt.” Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de KWPN-goedgekeurde hengst Menno H. “De Baloubet-merrie is een statige en krachtige merrie en mag meer gummi en elastiek hebben. Daarom heb ik Stakkato Gold gekozen en dat is uitstekend bevallen.” Menno H werd tijdens het verrichtingsonderzoek geroemd om zijn vermogen waarvoor hij een 9 ontving. Voor zijn galop, techniek, reflexen en aanleg als springpaard scoorde hij louter 8,5’en, in totaal scoorde hij 84,5 punten. In het onderzoeksrapport staat het volgende geschreven: De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De galop is lichtvoetig, actief met een goede ruimte en veel tot zeer veel balans en hij changeert gemakkelijk. Menno H springt ruim voldoende tot goed met het lichaam naar boven met goede tot zeer goede reflexen en veel lichaamsgebruik. Menno H springt met een goede voorbeentechniek en maakt de sprong achter goed af. Hij lijkt heel voorzichtig en toont zeer veel atletisch vermogen.

“Ik hoop dat Menno H straks mee kan draaien op 1.40m – 1.60m-niveau. Dat is echt mijn wens. Als ik naar de hengst kijk denk ik dat hij dit kan door zijn felheid, gretigheid en lichaamsgebruik. Deze punten benoemde Henk van den Broek ook na afloop van het verrichtingsonderzoek. Hij bevestigt wat ik denk te zien in Menno H.”

Dromen

Heeft Pieter van Hees nog andere dromen nu hij zijn eerste hengst goedgekeurd heeft gekregen? “Uit de Renville-lijn heb ik de merrie Abunola gefokt. Zij is op een moment bij een Argentijnse ruiter terecht gekomen die met haar op het hoogste niveau heeft gesprongen. Samen sprongen zij foutloos in Spruce Meadows, Calgary en sleepte daarmee de kwalificatie voor de Olympische Spelen binnen. Dat was echt geweldig! Die Argentijnen waren uitzinnig en dat maakte het nog mooier. De Olympische Spelen zijn wel echt het ultieme voor mij als fokker.”

Sportgericht

Jaarlijks worden er zo’n twee veulens per jaar geboren. Naast de fokmerries heeft Pieter van Hees ook nog verschillende jonge paarden aan huis en elders in training staan. “Ik houd alle veulens aan zodat ik kan zien hoe ze opgroeien en wat voor karakter ze hebben. Maximaal wil ik tussen de 7 en 10 paarden hebben. Ook de hengsten houd ik het liefste thuis zodat ik wat meer controle heb en ze spelenderwijs al één en ander kan leren. Met de merries probeer ik naar de keuring te gaan, al is het wel een heel veel werk om alles geregeld te krijgen. Ik ga vooral naar de keuring om een bevestiging te krijgen op mijn eigen visie. Recent zijn we met onze Toulon-merrie naar de IBOP geweest en zij kreeg daar hele mooie punten. Dat is toch een bevestiging van wat ik ook in mijn paarden zie.” Ook met de hengsten gaat Pieter van Hees af en toe naar de keuring. “Ik ben nu met vier hengsten naar de hengstenkeuring geweest en drie daarvan zijn er aangewezen. Menno H is de eerste hengst die het verrichtingsonderzoek heeft gelopen en daarvoor is geslaagd. Ik zou ook een Diamant de Semilly uit de Baloubet-merrie naar het verrichtingsonderzoek doen, maar hij overleed helaas voordat het zo ver was.”

“Menno H staat in training bij Joep van der Kampen, om de paar weken loopt hij een oefenparcours zodat hij leert mee te gaan en went aan andere omgevingen. Als hij er klaar voor is laten we hem deelnemen aan de hengstencompetitie. Vorig jaar heeft hij een licentie gehad om te dekken en dit jaar verwachten we de eerste veulens. Het begint nu echt te kriebelen, ik ben razend benieuwd hoe deze veulens eruit zien. Daarnaast vind ik ook dat mijn eigen lijntjes elkaar goed aanvullen, dus een kleindochter van de Renville-merrie krijgt een veulen van Menno H. Mijn andere fokmerrie krijgt dit jaar een veulen van Pegasus van ’t Ruytershof.”